пʼятниця, 16 листопада 2012 р.

Запіканка макаронно-овочева

Хотілося назвати її "пальчики оближеш" , але  , думаю, нехай буде по суті .
Хоч  сама фраза  "... оближеш" тут годиться. Дитина вилизувала тарілку , ну і ,звісно, пальчики!
Як і в більшості випадків- це моя імпровізація, досить вдала таки. Бо сімейство просили ще приготувати.
Ділюся .


використані продукти і приготування:
-злегка відварюю в підсоленій воді макарон  такий більший , типу пера , або більші трубочки. Зрештою , можна любі , які маєте , головне , щоб в них був простір для затікання суфле, так смачніше .
 -капуста  цвітна і брокколі порізана на суцвіття  , морква  кружальцями різана -також злегка в підсоленій воді проварюю, до напівготовності.
-за той час , коли макарони і овочі  на свої стадії  - готую форму для запікання-просто злегка змащую її маслом вершковим . 
-на грубій терці тру  сир твердих сортів, щоб добре плавився.
-вибрала в ємності макарони  і овочі, щоб остигли . Готуємо такою штукенцію : рідкі вершки 10 % , або сметану і молоко , 2 яйця , збиваю трохи все ,  і додаю 2 ложки крохмалю картопляного ,перемішую ретельно,  солю , перчу трошки.
 Викладаю шаром макарони , зверху  овочі , стараюся завжди дуже гарно))) але вже як вийде . Так само сир тертий. Заливаю  вершково-яєчною сумішшю. Накриваю кришкою і запікатися . При 200 градусах до золотистої  сирної кірочки на овочах.
Найбільше мені сподобалось, як гарно все залилося в середину макаронин, і там запеклось ніжним мусом.  В  той час запіканка  не є сухою. А гармонійно поєднані інгредієнти   створюють дуже приймний смак !



ось така вона в мене , ще не запечена .

а це щойно з духовки -  гілочки чебрецю не тільки для краси , а й для смаку  !

Чанахи в хлібних горщиках

Давненько я сюди не заглядала.... тобто заглядала , та нічого не дописувала .  Якщо щось вже й допишу  на "малечі ",  чи закину знимочку в "однокласниках", то на блог не вистачає часу, чи то терпіння.   Напевне треба  собе трошки дисциплінувати - "відкрила  блог свій , от і веди його нормально, і не забувай" )))

отож "чанахи "....

Ще пару років тому  я й гадки не мала , що захочу їх готувати , і таки візьмуся . Але завдяки своїй тітці, яка мене не одних хитрощей кулінарних навчила , я подолала свій страх перед чанахами.
Смішно трохи? так так , саме так воно і було все ))
А  виявилось, що нічого складного в цьому нема .

Вихід - кастрюля ,об"ємом 3 літри = максимум щастя для чоловіка :give_heart:

Потрібні продукти і приготування :

- м"ясо- свинина (шия , полядвиця-трошки сухувата може бути , нирківка.), телятина, чи баранина , що вже виберете, приблизно 1 кг .
порізати на шматки ,приблизно 3*2 см. поставити відварити . не забуваємо збирати утворену пінку!
- картопля - 6-8 трохи більших , аніж середніх картоплини, порізати кубиками. коли м"яско трохи кипить на середньому вогні , додаємо. не забуваємо і тут пінку зняти.
- велику 1 цибулину порізати дрібно
- морква- 2 штуки середніх. кубиками 0,5 см.
моркву і цибульку підтушкувати на олії 50 мл. додати в киплячу кастрюлю.
- квасоля- можна відварити заздалегідь червону квасольку . або придбати готову консервовану червону дрібну , може бути в томатному соусі. "бондюель", "верес" мають таке в своєму асортименті . додати баночку 400 г.
коли все вже майже готове, 2 трикутнички томатної пасти "чумак".
сіль, перець червоний,чорний до смаку, хтось може гостре любить- то ще й часник можна . лавровий лист.
дрібно порізана зелень петрушки .
в 100 мл холодної води розвести 1,5- 2 ложки борошна. влити через сито в чанахи . помішуючи. дати закипіти і прокип"ятити 1-2 хв.

Страва готова.!

Дуже люблю чанахи в горщечках. Але я тут трохи схитрила .... Булки на бургери , придбані в найближчому хлібному магазині- якраз вміщають в себе таку кількість страви , як горщечок. Наприклад , на забаву гостей має бути 20 чоловік , а треба і смачно і гарно , та й горшків тих ненапасешся , і в хаті тримати таку кількість посуди -не для міських квартир , нажаль.
Отже, в булки зрізаємо вершок ,вибираємо вилкою мякуш , змащуємо збитим яйцем зсередини і ззовні . Підсушуємо в духовці при 150 градусах -5 хв, і 60 градусах продовжуємо до висихання. приблизно 20 хв.
Ось так виглядає в мене готовий горщечок.

 1 збитого яйця вистачає на три "горщика" .
Утворюється щільна ,гладка стінка , яка не пропустить рідини. На смак страви готової яйце не впливає ,не відчувається взагалі .
Буває так, що страву разом з посудом  з"їдають, бо то таки смачно!