субота, 17 листопада 2012 р.

рулет з ягодами


розраховано на форму від духовки .
бісквіт :
7 яєць
7 стол. лож цукру-пудри,
7 лож.стол. борошна
1 чайна ложка порошка до печива.
 яйця розділити на білки і жовтки. білки збити в круту піну з цукром-пудрою. збиваючи додаємо жовтки.  і просіюємо борошно одразу з порошком до печива. одразу в яйця.
випікаємо в змащеній формі і присипаній борошном злегка .при температурі 180 градусів  приблизно 20 хвилин.    гарячий корж за допомогою  рушника кухонного  скручуємо в рулет. і даємо вистигнути так.

крем :
0,5 л сметани звичайної
0,5 л сметани сепараторної
300 грам цукру-пудри
1 пакетик ванільного цукру.
збити до загустіння міксером.

ягоди : залежить від сезону і смаку . тут суниця лісова  і чорниця.  промити і просушити .

розкрутити рулет змастити частиною крему посипати ягодами і закрутити назад.  частиною крему  покрити зверху  і присипати ягодами. дати постояти пару годин у холоді.

кекси шоколадні з грушею


рецепт простий, складників мало,  результат несподіваний )) приємний )

100 грам чорного шоколаду  розтопити на бані водянній , дати охолонути.
100 грам  масла кімнатної температури  збити міксером (3 хв) з 50 гр цукру.
додати 2 жовтки , збити.
шоколад ,збиваємо далі.
борошно 50 грам просіяне і 1 чайна рівненька ложечка порошку до печива. для надійності. все далі міксуємо))

в сухій чистій посудині збиваємо 2 білки з 25 грамами цукру. до гладкого блискучого стану , круті піки ,чи стоячої піни , хто вже як називає)))
ложкою вводимо  1/3 білків в тісто . потім і всі додаємо. акуратно вимішуємо  до однорідності, щоб білих білків не було видно.

накладаємо у форми змащені і посипані злегка борошном .я використовую паперові вставки , і нічого не мащу.
заповнюємо не більше  половини форми. бо росте , як дурне)))
туди ж в серединку 1/4  , а можна 1/2  грушки почищеної від серединки і шкірки.
кількість груш  залежить від  розміру форм. в мене величенькі форми. і вийшло 8 штук кексів і 2 грушки пішло  . так тіста я дала  більше половини,то ж  не думала , що рости так гарно буде))) в процесі випікання  грушки мої втопилися в тісті . в ідеалі  кусочок груші має виглядати з готового кексу.
головне, ну майже головне ))) печемо в гарячій духовці 20 хв при 190 градусах Цельсія,  і 30 хв  при 160. щоб пропеклись грушенята.

утворюється ніжна кірочка злегка хрустка.  кекси рихлі , повітряні , не забиті! і дуже ніжні.

так ..... що я забула ? .... а! таке тісто , на мою думку,  дуже б гарно підійшло до шоколадних тортів.  ніжних , з легким кремом , мабуть не масляним.. скоріше з маскарпоне .....
я ділюся , а ви пробуйте і експериментуйте!

булочки Cinnabon з корицею і дуже смачною глазур"ю

сьогодні спробувала таке вперше. і сказати, що сподобались- то нічого не сказати))) я закохалася в них! тепер нас ці булочки будуть радувати частіше :)
хочу поділитися з вами, може хто ще не пік такої смакоти))
отже ,потрібні продукти:

для тіста:
1 склянка молока(200мл)
11грам сухих дріжджів
1 чайна ложка солі
2 яйця
75 грам м"якого масла
4 склянки борошна (йде майже вся.)
0,5 склянки цукру
1 столова ложка клейковини (нижче напишу , як її можна зробити самому вдома, якщо нема сухої магазинної)
0,5 пачечки ваніліну, або пачечка цукру ванільного

на тісто:
75 грам м"якого масла
1 склянка коричневого цукру. (давала білий, бо не мала такого в хаті на той момент)
4 з чубчиком ложки
кориці меленої

для глазурі:

75 грам м"якого масла
1,5 склянки цукрової пудри
пів пакетика ваніліну, або пів пакетика порошку ванільного.
50 грам сиру вершкового м"якого. типу Альметте або Філадельфії.
я мала філадельфію в хаті. зробила глазур завчасно, і її з"їли ще до того , як булочки спеклися))) і робила зі звичайним сиром. (сиркова маса від Молокії, не солодка) також не зле ;) різниці, як такої не дуже відчувається.

1.замішуємо тісто.
молоко має бути тепле, але не гаряче.додаємо до нього збиті яйця з цукром, ванільку, дріжджі ,м"яке масло, сіль. розмішуємо до однорідної консистенції.
досипаємо борошно і замішуємо не дуже тугим. борошна трошки може залишитись. щоб не було тісто липким.
залишаємо на годину в теплому місці , щоб підросло.
2.пройшла година, розкатуємо тісто на столі прямокутником тонко доволі. майже в 5 мм. стіл я змащую олією рафінованою.
тісто змащуємо маслом і посипаємо змішаним цукром з корицею .
зкручуємо тугенький рулетик. чим більше завитків- тим краще )))
ріжемо гострим ножем на булки. шириною в 2-3 см. викладаємо на змащені форми. на відстані 3 см. бо ростуть.
залишаємо на 15 хв, щоб чуть підросли і ставимо в духовку з 180 градусами приблизно на 20 хв. до "золотого бочка"
3.поки пектимуться булки зробимо глазур.
змішуємо всі інгредієнти в однорідну масу. буде, як густа сметанка.
смачна)))
4 дістаємо булочки, і ще на формі змащуємо гарячі глазур"ю.
залишаємо до остигання, і смакуємо ,смакуємо, смакуємо!!!!

щоб не бути голослівною, спробую розбудити ваш апетит фотографіями

ЗображенняЗображення
ЗображенняЗображення


......на перше : "Зупка з фрикадельками!"



Зображення

-щоб приготувати його , нам потрібні такі продукти:

1. 300-400 г курячого філе
2. 3-4 картоплини
3. 1 середня морква
4. 1 невеличка цибулина
5. 1 яйце невелике
6. 3 стол. ложки манної крупи
7. 1 лавровий листочок, духмяний перець, чорний мелений перець, сіль, пучок зелені (люблю петрушку в цей суп ), 4 ст. ложки олії для обсмажування .

-готуємо :
1. моркву натерти на тертці тонкій ( меншій , ніж "бурякова") ,пів цибулі дрібно порізати .
злегка обсмажити цибулю і моркву в невеликій кількості олії прямо в каструлі.
2. залити спасеровані моркву і цибулю 3 літрами води,
3. картоплю нарізати кубиками , додати до води , посолити до смаку ,довести до кипіння на великому вогні, після закипання вогонь збавити.
4. решту цибулини, вимите м'ясо пропустити через м'ясорубку.
додати у фарш яйце, манну крупу , посолити і поперчити, добре вимішати до однорідності.
5. мокрою чайною ложкою набирайте фарш, мокрою рукою формуйте невеликі кульки і опускайте у киплячу воду .
вогонь збавіть на менший .
варити ще 10 хвилин
6. за той час наріжте зелень, додайте разом зі спеціями в каструльку . і ще 2 хвилини дайте покипіти.
готовий суп залишіть на 15 хвилин, щоб настоявся , і тоді смакуйте:)

Міні-кекси з яблуками

"дістаньте з холодильника маргарин, чи масло, щоб було кімнатної температури і почистіть від шкірок і серединки п"ять яблук середніх , бо будемо готувати кексики !"




Зображення
Щоб приготувати їх ,нам потрібно форми під кекси, вставки паперові , продукти, та бажання :)

тісто:
200 гр масла, або маргарину
200 гр цукру
2 ч. л. ванільного цукру
3 великих яйця
250 мл сметани , або кефіру (зазвичай даю сметану, та коли мало її маю-додаю кефіром)
400 гр яблук(5 середніх)
2 ч. л. кориці
2 ч. л. порошку до печива
300-350 гр борошна

соус:
300 мл молока
3 жовтка
150 гр. цукру
1 ч.л. ванільного цукру
2 ст. л. крохмалю

приготування кексів:
...почищені яблука нарізати кубиками 1*1 см(приблизно), в глибшій посудині змішуємо їх з корицею. відкладаємо на бік, нехай чекають свого часу.
-масло перетерти з цукром і ванільним цукром, додати яйця, сметану -перемішати добре
-муку з"єднати з порошком до печива і вимішати з рідкою масою . отримаємо тісто, як добре густа сметана. висипаємо яблука і перемішуємо знову.
-ложкою заповнюємо формочки на 2/3. якщо не використовуємо паперові вставки- тоді добре змащуємо форму.
-в розігрітій духовці до 180 градусів випікаємо кекси 30-35 хвилин . пробую готовність дерев"яною паличкою. не липне- готові.
в результаті отримуємо до 30 гарних кексів- залежить від розміру форм.

тепер соус:
-з"єднуємо всі складники в невеличкій каструльці ,помішуємо вінчиком і ставимо на маленький вогонь. постійно помішуючи варимо до загустіння . після закипання -30 секунд і готово.
-даємо остудитися і викладаємо ложкою, або шприцом кондитерським на остиглі кекси. прикрашаємо - як вже фантазія підкаже.

----
-замість яблук можна додавати ягоди- тоді кількість яєць збільшуємо до чотирьох.
-або замінити яблука на груші, і до соусу-крему крапельку есенції "дюшес". аромат і смак неймовірний!
Спробуйте!

суп гороховий



Зображення
складники:
1.горох колотий, (поступив свіжий на прилавки в магазинах)-350грам
2. картопля- 7-8 середніх бульб
3. морква -1 шт
4. цибуля- 3 великих
5. зелень петрушки
6. олія для підсмажування цибульки, і для підсмажування м"яска
7. сіль-перець, лавровий листочок.
8. телятина -пів кілограма
9. батон, або білий хліб.
10.мускатний горіх мелений

приготування:
розрахунок на три літрову каструлю
1. замочити горох на ніч, або варити окремо до готовності - майже 2 години. долити води на неповну каструлю. 5 см від верху .
2. картоплю, моркву, пів цибулі порізати кубиками. додати моркву і картоплю до киплячого гороху , а цибульку підсмажити на олії. також додати ледь золотисту .
3. посолити, поперчити, в кінці варки на 3 хв лавровий листок.
готову відставити в бік.дістати лавровий лист.
робимо сухарики:
порізати хліб на тонкі скибки , або кубики. викласти на форму для випікання і підсушити в духовці до золотистого кольору.
тушкуєм телятину:
вимиту , просушену, порізану на довільні скибки телятину смажимо в олії до випаровування вологи.
порізану півкільцями цибулю додаємо і тушкуємо до готовності на невеликому вогні. додаємо сіль, перець, і на кінчику ножа тертого мускатного горіха . вимішуємо, накриваємо кришкою і відкладаєм в бік

повертаємося до супу. перевіряємо, чи не залишилось лаврового листа, якщо не впевнені. і всю масу блендеруємо до однорідної консистенції.

перед подачею рекомендується прогріти ще раз.

додати в тарілку м"яско і сухарики .
прикрашаємо гілочкою петрушки і смакуємо.


--------
для мене ця страва особлива. я її роблю трошки гострішою. і ніби вона зігріває мене з середини в осінню дощову пору року.

запечені фаршировані яблука з карамельним соусом




Зображення


складники:
1.яблука твердих сортів середнього і більшого розмірів. 4 шт
2. сир кисломолочний 250 г
3.родзинки -трошки більше півсклянки
4.цукор тут залежить і від яблук, чи солодкі, і від уподобань того. хто робить. я даю 4 ст ложки , яблука сорту Ліголь
5. цедра з півлимона
6. горіхи різані 3 ст лож
7 . коньяк 4 ст ложки.

складники для соусу
1. цукор 1 скл
2. сік лимону -приблизно пів чайної ложечки
3. вершки 30 % -250 мл(кількість вершків залежить від бажаного результату. щоб густіший соус був- дають менше вершків , і навпаки )


приготування
1.родзинки помити , запарити водою. додати до них коньяк.залишити для набрякання . потім воду злити .
2.натерти цедру
3. сир перетерти з цукром. додати цедру і родзинки.
4. яблука вимити, вибрати серединки , але знизу, де хвостик. можна трошки більше забирати в ширину,якщо розмір дозволяє. зріз яблучка зробити зубцями , або залишити круглим.
нафарширувати сирною масою яблука.не до самісінького верху. на 1 см від верху. туди засипати горіхи.

викласти на форму і в гарячу духовку при 180 гр-х. на 20-25 хв.

приготування соусу:
цукор висипати на сковорідку суху. підсмажувати на вогні. додати в процесі лимонний сік. для того, щоб не кристалізувався цукор, + аромат і смак дає. довести до кипіння, постійно помішуючи. коли колір набуде коричневий - влити майже киплячі вершки. маса підніметься вгору. але помішуючи ще трошки треба її кип"ятити -30 сек.

примітка :
завжди до гарячого цукру додавайте гарячі вершки. не можна вводити холодні!

дістати з духовки печені яблука і полити соусом .

такий соус можна і до млинців використовувати і до морозива. зберігається в холодильнику до тижня часу, якщо вдасться)))

виноградний коктейль


"виноградний коктейль"


Зображення

складники:
1. сік виноградний свіжий (мій варіант Ізабелла) доступний, росте в нашій місцевості і дуже ароматний!!!
2. морозиво біле

приготування:
1. виноград помити, відділити від плодоніжок , перемнути товкачиком.
в каструлі довести до кипіння. процідити через марлю чи сито. дати остигнути і відстоятися.
злити так. щоб гуща залишилась на дні. чистий сік розвести водою 2 : 1. рекомендують так вживати бо наявні складники соку* в такій кількості можуть зашкодити.
2. морозиво викласти кульками в склянки , чи бокали. залити акуратно соком. об"єм морозива приблизно однаковий як і соку.

для прикрашання використовувати можна гілочки винограду з 3-4 ягодами, в моєму випадку приправа-млинок "для десертів і напоїв." від тм "каміс"

і залишається насолоджуватися смаком!

примітка:
* основні цукри виноградного соку - глюкоза і фруктоза- засвоюються організмом безпосередньо. яблучна і винна кислоти обумовлюють діуретичну дію соку. цінними складниками є біологічно активні речовини і вітаміни.

не в сезон винограду купую пакетований виноградний сік темний , але смак відрізняється трохи:)

осіння симфонія

друга страва.


"осіння симфонія"





Зображення



1.для млинців:
молоко 700мл
яйця 3 шт
борошно- даю стільки, щоб готова маса на млинці лилася неперервною струйкою, і була сметаноподібної консистенції.
олія -50 мл
пучок зелені :кріп , петрушка
сіль -щипотка, або 1/4 ложки столової без чубка
перець -щипотка , до смаку
буряк червоний -невеличкий , відварений попередньо.

2. для ничинки:
морква -1 шт середня
цибуля - 1 шт середня
свинина - 300 грам. або готовий фарш
часник- 2 зубчика

3. для поливки:
гриби білі , або печериці -300г
цибуля невеличка
сметана -400 мл
спеції.


масло вершкове для обсмажування скручених млинців


приготування:
1 .робимо тісто для млинців.
для пришвидшення процесу користуюсь блендерною чашою.
з"єдную молоко, яйця, сіль, перець, олію, борошно. постійно ложкою пробую , як лиється.
маса стає однорідною . відливаю половину в іншу посудину. а до половини тіста , що залишилося додаю зелень.
швидко перемелюю з тістом. вона буде не просто кашою, а дрібними кусочками, які потім видно .
смажу тоненькі млинці.
до другої частини тіста додаю червоний буряк. також блендерую.
смажу тоненькі млинці.

2.начинка:
з м"яса роблю фарш.
цибулю ріжу дрібно, моркву тру на грубій тертці.тушкую на олії .
до сирого фаршу додаю овочі , видавлюю часник , підсолюю . вимішую і не дуже тонко намащую на млинці. залишаю декілька "червоних " не намазаними. скручую рулетом. і трошки, до кірочки золотистої на маслі вершковому припікаю. на сковорідці. одразу викладаю у форму , накриваю фольгою і на пів години при 180 градусах в духовку.

3. за той час , коли рулетики готуються - займаюся грибами.
печериці промити ,порізати, і на сковорідці з цибулею підсмажую. коли рідина випарується- додаю сметану і спеції.
білі попередньо відварюю. і далі так само.

4 .викладаємо на тарілку:
"червоний" млинець надрізаємо від центру до краю(радіус)
рулети ріжу гострим ножем навскіс(гарячими ще) хоча потім можна їх прогріти :)
викладаєм "зелені " на млинця між складками, одночасно роблячи гармошку.
поверх того додаємо гриби і прикрашаєм зеленню.
мені воно на листочок схоже ))

.... "червоні" рулети в духовці стають трохи жовтішими, втрачають колір. але все одно гарно вписуються до осінньої гамми ;)


ось і все ! на перший погляд складно, багато написано. але то так тільки здається!

але смачно і ситно!

мафіни


кекси , або ж мафіни. то вже собі як хочете, так і називаєте ;) я люблю кексики

"зимові кексики "

Зображення


потрібно:

-3 величеньких морквини
-склянка цукатів
- пів склянки родзинок
-крихти шоколадні , або 2 плитки шоколаду чорного 100 гр.(одна в середину,одна для оздоблення)
-різані грецькі горіхи півсклянки
-1 чайна ложка (з чубчиком) кориці меленої
-50 грам коньяку, чи амаретто
-пачечка ваніліну, або ванільний цукор.
-250 грам масла або маргарину
-200 грам цукру
-200мл сметани
-3 яйця
-борошно -приблизно 250- 300 гр.
-2 чайні ложечки розпушувача.
-2 столові ложки какао
цукор-пудра для посипання


приготування:

1. очистити моркву і натерти на крупній терці , запарити кип"ятком промиті родзинки.
в оду глибшу посудину поставити моркву, цукати, горіхи не дрібно різані, крихти шоколаду, ванілін,корицю .
злити воду з родзинок, вони ще теплі і не дуже набрали рідини, тоді вливаємо до них коньяк. даємо настоятися ще трошки.
2. в іншіг глибшій посудині підтоплюємо на вогні масло , до рідкого стану. якщо маргарин- щоб грудок не було.
постійно помішуємо. знявши з плити, додаємо цукор , вимішуємо, сметану, яйця, вимішуємо ретельно.
3. до першої посудини додаємо родзинки. вимішуємо ложкою.
4.борошно, порошок до печива, і какао з"єднати. всипати розмішуючи в посудину з маслом. найліпше міксером вимішується.
5.потім з"єднуємо всі частини разом: тісто і морквяну суміш. викладаємо у форми , застелені паперовими вставками, або добре змащені , без вставок . заповнюємо на 2/3 об"єму.
6.випікаємо до готовності при 200 градусах . дерев"яною шпажкою провіряю чи не сирі.
7. розтопленим шоколадом покриваю готові і притрушую цукром-пудрою. для затвердіння шоколаду кладу на трошки в холодильник. а далі зберігаю просто на столі.
виходить 26 середніх кексиків.
ялиночки цукрові :)

Риба в шапці

існує багато варіантів приготування риби. наприклад, по назвах :) : "Риба в шубі", "оселедець під шубою"
а в мене буде "риба в шапці"




Зображення


Зображення

потрібно:

-філе рибки до 1 кг.
-3 яєчних білки
-борошно, приблизно півсклянки .
-горіхи грецькі ,різані.
-сіль,перець, олія для смаження.
-пів лимона

приготування:

1.беремо філе своєї улюбленої рибки. Ідеально би було сьомгу, або форельку.
ділимо на порційні кусочки приблизно до 200гр на людину.
солимо, перчимо до смаку.
викладаємо на тарілку.
2.порізані горіхи змішуємо з повною столовою ложкою борошна , з чубчиком.
3.в іншій ,глибшій посудині збиваємо 3 білка з дрібкою солі на круто. додаємо 2 столові ложки (без чубка) борошна ,і ретельно розмішуємо.
4.по щільно розкладеній рибі притрушуємо борошном . але тільки з одного боку.
5.кусочки філе вмокаємо в білкову масу не посипаним боком, той, що без борошна . а потім в горіхи січені. трошки притискаємо пальцями , і смажимо на невеликому вогні в олії з боку горіхів. до1,5 -2 хв. це залежить від товщини філе. я орієнтуюсь на колір горіхів , щоб не підгоріли. перегортаєм, і з іншого боку до готовності. також не довго.
сервірування:
а далі ,кому з чим засмакує , для мене лимончик, або каперси мариновані. ще смачно з гарячим салатом, але то вже буде інший рецепт :)

цвітна капуста в клярі



Зображення
потрібно :
качан капусти
3 яйця
5-6 ложок столових з чубком борошна
олія соняшникова , для смаження.
пучок кропу,
спеції за смаком
приготування:
відібрати гарний качан капусти, розділити на суцвіття, промити, і обварити в підсоленій воді до готовності, щоб ніжки були м"якенькі, та не розвалювалась.
підготувати кляр . на середню капустину вистачає 3 яйця змішати з 5-6 ложками з чубком борошна. до дати сіль перець до смаку, різаний зелений кріп.
смажити на олії соняшниковій до ніжно золотистого кольору .попередньо вмокнувши суцвіття капусти в кляр.
легко. швидко і смачно!

для нашої родини це саме липнева страва ))

налисники з сирковою масою і малиновим соусом



Зображення

що потрібно:
на налисники-
молоко -1 літр
яйця -3шт
цукор -4ст.лож.
борошно- приблизно склянка,додавати , розмішуючи аж поки не буде сметаноподібна маса.
олія соняшникова- 5 ст. лож.

на начинку-

десерт сирний персик "президент" -0,5 л

на соус-
ягоди по сезону :полуниця, смородина,порічка,малина, вишня, і т.д. 400грам
вода- 350 гр
цукор- 150-200 гр
крохмаль- 2 ст лож

приготування:
1.спочатку готуємо соус. ягоди подрібнити блендером, додати цукор, частину води- 200гр. довести до кипіння. другу порцію води холодної 150гр розвести з крохмалем. влити суміш в закипаючі ягоди. хвилину проварити. остудити.
2.інгредієнти на налисники розмішати , щоб не було грудок з борошна. зісмажити тоненькі млинці.
3.готові налисники перемащуємо сирною масою.
4. поливаємо соусом і за бажанням додаємо ягоди , чи тремо шоколад , я використовую приправу "до кави і десертів" від каміс.

виходить багацько, не просто, щоб посмакувати, а й наїстися родині з чотирьох чоловік :air_kiss:

смачного!

"Саме у вересні найсмачніша картопля! А запечена з шкуринками має свій особливий смак! а якщо додати ще щипочку різаного свіжого кропу і товченого часничку.... мммммм і "живе Львівське" .... - гармонія :blush: "
отже :

Картопля по-селянськи

Зображення

нам потрібно буде :
- картопелька вимита ретельно , бо ж не чистимо! скільки ? а скільки душа бажає :blush:
-олія соняшникова.
-пару зубчиків часнику товченого, або через часникодавку.
-пару гілочок свіжого різаного кропу.

приготування:
-добре промиту, не чищену картоплю ріжемо скибками, викладаємо одним шаром на деко , змащене олією .скроплюємо олією трошки і кладемо пектися в розігріту духовку 180-200 градусів до золотої скоринки. приблизно 30 хв.
Зображення
-під час випікання можна присипати сухими травами до смаку.
-солимо трошки.
-викладаємо картоплю в глибшу посудину , додаємо кріп і часник. вимішуємо. і страва готова до вживання!
для подачі викладаємо гіркою в склянки зі скрученим пергаментом , де вже чекає свіжий листок салати :36_1_4:
Зображення


смачного!